TilBRUG

TilBRUG1

Multifunctioneel gebouw met brugfunctie

Als oude textielstad heeft Tilburg een groei meegemaakt maar zie je nog steeds de dorpsstructuur. Deze Brabantse gemoedelijkheid is als sfeer terug te vinden in de stad maar ook in de bedrijvigheid en het (studenten)uitgaansleven. Dit kenmerk dient op enige wijze terug te zien te zijn in de beeldvorming van het concept.

Het tweede kenmerk is de opleidingsfunctie van de stad. Met de Rock Academie, de Rooi Pannen, de Tilburg University, Avans enz. heeft de stad voor de toekomst een enorm potentieel op het gebied van kennis. Om braindrain tegen te gaan dient de stad een voedingsbodem te worden voor deze opgeleide personen.

Dit alles wil ik laten neerslaan in een gebouwconcept op een geschikte plek. Ik kom vaak over het schitterende constructieve station en kijk dan uit over het (voormalig) rangeerterrein. Dit leek me de ideale plek omdat dit nu aangepakt wordt door de gemeente, maar ook de eerste kennismaking vormt voor de ‘voorbijganger’ van Tilburg met de stad. Het terrein kenmerkt zich door enkele historische gebouwen maar ook waar vol dynamiek naar de toekomst gekeken wordt door de ruimtelijke ontwikkelingen.

Het gebouwconcept dient dus als vluchtige inkijk van de stad. Door visueel in het gebouw te kunnen kijken kan men zien wat er binnen gebeurt. Door zichtlijnen te introduceren kijkt men in het hart van het gebouw en ziet men wat er in het gebouw plaatsvindt.

Het gebouw dient een smeltkroes te worden voor activiteiten die specifiek samenhangen met de personen die opgeleid worden in de stad. Men zou dus kunnen denken aan kleine kantoorplekken, flexplekken, vergaderruimten, reproductiekantoor enzovoort.

Locatie
Spoorzone Tilburg

Bijdrage aan een betere stad
Een plek waar de Tilburger zich kan profileren naar de buitenwereld

Initiatiefnemer
Jerrel Soetoredjo, jssoeto@hotmail.com

TilBRUG2

Plaats een reactie