Hasselbramen en Lieveheersbeestjes

Snoephaag 21bes

Groene avontuurlijke speelplaatsen in de stad. 

Meer groen en natuurlijke elementen op het schoolplein of de speelplaats. Zo kunnen kinderen in de stad in een (meer) groene omgeving gezond opgroeien en spelen. Een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het kind, preventie overgewicht door het stimuleren van meer bewegen en leren over een gezonde omgeving. Prikkelen van de fantasie en het spel bij kinderen. Kennis vergroten over en van de natuur, respect voor de omgeving en de ander, rust en energie. Een groene omgeving draagt bij aan het bevorderen van een gezonde leefstijl. Met Hasselbramen en Lieveheersbeestjes is er aandacht voor groen en natuurlijke elementen, zoals snoephagen en moestuinen op het schoolplein. Een snoephaag is een haag met bessen, frambozen, appel of peren. Het idee van de snoephaag sluit aan bij de filosofie van de ‘eetbare stad’. Kinderen en bewoners kunnen snoephagen plukken, opeten en verwerken tot jam. Ouders en de kinderen van de school en wijk onderhouden de snoephagen en moestuinen. Door klein te beginnen creëert men draagvlak bij ouders, kinderen en leerkrachten om vele schoolpleinen te veroveren in groene, avontuurlijke speelplekken.

De locatie
Schoolpleinen en andere ‘lelijke’, kale grijze pleinen of openbare plekken in de stad waar weinig groen en speelnatuur voor kinderen is.

Betrokkenen
De GGD Hart voor Brabant vraagt meer aandacht voor groene, gezonde schoolpleinen in het kader van de gezonde, veilige school en wijk. Ook op gemeentelijk niveau wordt deze visie uitgedragen, er is een platform groene schoolpleinen. Daarnaast zijn er contacten met verschillende groenaannemers. De GGD heeft vanuit Jeugdgezondheidszorg contact met de scholen en participeert in verschillende netwerken in de wijk. In de wijk Tilburgse wijk Groenewoud is ervaring opgedaan met de buurt/schoolmoestuin en snoephagen op de school. De buurtmoestuin is gerealiseerd binnen ‘Groen Dichterbij’ en is ‘Brabant icoonproject 2013’ is geworden. Zie www.groendichterbij.nl. Bij het realiseren hiervan zijn ouders van kinderen, wijkbewoners, school en andere organisaties in de wijk betrokken. Momenteel wordt door de woningbouwvereniging samen met de school gekeken op welke manier meer speelbaar groen op school gecreëerd kan worden.

Heeft nodig
Kennis: vanuit architectuur, de plannen die er zijn ten aanzien van stedenbouw, is het belangrijk dat gezondheid een onderwerp is bij de planning en de uitvoering. Veel groen draagt bij aan minder hitte in de stad, draagt bij aan het behalen van doelstellingen op het gebied van welzijn, gezondheid, veiligheid, milieu en bevorderen van natuur in de stad. Ambassadeurschap voor een gezonde en groene omgeving.

Bijdrage aan een betere stad
Burgers in de stad zijn gezonder, voelen zich beter en prettiger. Uit onderzoek blijkt dat een groene omgeving kan bijdragen aan gezondheid als plek om actief te recreëren en als bijdrage aan schone lucht. Mensen in groene woonomgevingen zijn gezonder en bezoeken minder vaak de huisarts. Jongeren tussen 12 en 17 met meer groen in hun woonomgeving voldoen vaker aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. In groene wijken is het percentage kinderen met overgewicht 15% kleiner dan in vergelijkbare wijken zonder groen. Ook de kans op depressie is 30% kleiner in groene wijken.

Initiatiefnemers
Annemarie Brouwers (a.brouwers@ggdhvb.nl) en en Bianca de Vos (b.de.vos@ggdhvb.nl).

samenwerking

Plaats een reactie