Pluktuinen

pluktuin

Eten in de buurt.

Een pluktuin in de stad waar eetbare planten, groenten en fruit, kruiden, fruitbomen, een groene oase vormen in het nieuwbouwgebied nabij de Piushaven. Een moderne variant op de volkstuin, gericht op gezond eten voor iedereen, duurzaamheid en sociale cohesie. Openbaar, met een groenfunctie (parkje) voor het gebied waar veel wooneenheden zonder tuin zijn gebouwd.

De tuin wordt gerund door vrijwilligers, liefhebbers van tuinieren, van gezond eten en van duurzaamheid. Op het terrein wordt een gebouw voorzien met watertappunt, waarin men gereedschap kan opbergen, samen kan zitten en kletsen, eventueel een lesje kan geven (educatie) en kan schuilen. Als vanzelf ontstaat er een ruilcultuur van zaden en producten. Kinderen krijgen weer meer voeling met gezond voedsel.

Deze pluktuin zou de eerste kunnen zijn van een route van pluktuinen door de hele stad. Braakliggende terreinen bijvoorbeeld kunnen daartoe aangepast worden, zodat overal in de stad oases met gezond voedsel en groenfunctie voor iedereen vindbaar zijn. Vogels en insecten vinden er een onderkomen en komen terug in de stad.

In de marge zou men ook nog kunnen denken aan een plek waar beeldend kunstenaars wisselende (buiten-)exposities kunnen inrichten. Wellicht kan ook een deel van het terrein openbaar zijn en een deel onderverhuurd als een soort volkstuinen.

De locatie
Hoek Gondelstraat/Galjoenstraat

Heeft nodig
– Er staan nu nog garages en enkele andere gebouwen op dit terrein die al op de nominatie staan voor sloop. De gemeente zal deze moeten laten slopen.
– Grondwerkzaamheden om het terrein geschikt te maken
– Aanlevering van planten, bomen, zaaigoed enzovoort.
– Het plaatsen van een (duurzaam!) gebouw met behulp van sponsoring.
– Het maken van een tuinplan.
– Liefhebbers van tuinieren.
– Samenwerking met (basis-)scholen
Bijdrage aan een betere stad
– sociale cohesie: samen tuinieren verbindt! Al tuinierend komt men met elkaar in gesprek en leert men elkaar en de buurt kennen. (sociale gezondheid)
– Gezond eten beschikbaar voor iedereen. (fysieke gezondheid)
Tuinieren werkt voor veel mensen stressverlagend (mentale gezondheid)
– Een educatieve functie: bewustwording omtrent gezond eten voor kinderen op een speelse manier en in de praktijk. ( duurzaamheid, bewustwording).
– Dit alles samen zal zorgen voor een grotere vriendelijkheid en verantwoordelijkheid, naar elkaar en naar de buurt.

Initiatiefnemer
Mieke van Akkeren, miekevanakkeren@gmail.com

Plaats een reactie