Hoogwaardige verdichting (aan de Gasthuisring)

gasthuisring_klein

Riant wonen in de stad

In de stad zijn een aantal kleinschalige braakliggende terreinen en onbenutte plekken. Deze percelen zijn door hun omvang niet interessant voor projectontwikkelaars. Hier ontstaat een kans voor particulieren om op deze plek hun woning te realiseren.

Particulieren hebben vaak niet de kennis en de kunde om dit te realiseren, architecten (en CAST) zouden hierin een rol kunnen spelen. Je zou deze locaties in beeld kunnen brengen, kunnen onderzoeken of ze geschikt zijn om te bewonen en de gemeente om medewerking vragen.

Als voorbeeldlocatie heb ik gekozen voor de parkeerplaats van de Albert Heijn XL aan de Gasthuisring. Deze ruimte wordt niet optimaal gebruikt en aan de Gasthuisring mis je aan deze zijde de straatwand. Nu wordt deze plek ontsierd door een hekwerk en geparkeerde auto’s. Dit is in mijn ogen een geschikte plaats om herenhuizen te realiseren, die er in het verleden ook hebben gestaan. De locatie is op loopafstand van het station en je hebt een supermarkt in je achtertuin.

De locatie
Kleinschalige lege plekken in het centrum

Heeft nodig
– De overheid, in dit geval de gemeente. Zij maakt het bestemmingsplan en kan constructief meedenken.
– Omwonenden die vaak de wens hebben hun woonomgeving te behouden, zij moeten worden overtuigd raken van een kwaliteitsimpuls.
– De eigenaar van het braakliggend terrein moet bereid zijn tegen een marktconforme prijs de grond te verkopen.

Bijdrage aan een betere stad
Een hoogwaardige verdichting in de stad, waardoor alles bereikbaar is met de fiets of het openbaar vervoer. Het creëren van een compacte stad; de footprint van de stad niet vergroten door uit te bereiden, maar de bebouwingsdichtheid laten toenemen door inbreiding. Deze intensivering zorgt voor levendigheid, diversiteit, bedrijvigheid en sociale veiligheid.

Plaats een reactie